Wiskundeforum

 
Naam: A.Bachoe
Onderwerp: Vraag!
Gepost op:
05-10-2005  14:14:58
Hallo, ik heb een vraag!

Stel je hebt een cirkel met een diameter van 100mm.

Mijn vraag is: Als je 5 punten moet hebben met alle 5 een zelfde afstand van elkaar in die diameter van 100mm. Wat moet je dan doen? Er is een formule ervoor dacht ik. Maar ben die kwijt.

Mvgr.
Naam: erwin
Re:Vraag!
Gepost op:
06-10-2005  00:35:09
Een manier om een regelmatige vijfhoek te tekenen:

Teken een horizontale lijn.
Zet de passerpunt in de lijn, en teken een cirkel die de grootte heeft van de vijfhoek dat u wilt tekenen. (hier dus 100mm)
Zet nu, zonder de maat van de passer te veranderen, de passerpunt op het rechterpunt waar de cirkel de lijn snijdt en teken een halve cirkel door het midden van de eerste cirkel. Deze cirkel kruist de eerste cirkel op twee plaatsen. Teken een verticale lijn tussen deze twee punten. Het punt waar deze verticale lijn onze eerste horizontale lijn kruist noemen we (a).
Open nu de passer zodat je vanuit de twee kruispunten van de eerste cirkel met de horizontale lijn samen twee kruisjes kunt tekenen boven en onder de cirkel, elk kruisje met een lijn vanuit het linker en een lijn vanuit het rechter snijpunt. Trek een lijn tussen het centrum van deze twee kruisjes; deze lijn staat loodrecht op de horizontale lijn en gaat ook door het middelpunt van de cirkel. Het bovenste punt waar deze cirkel de verticale lijn snijdt noemen we (b). Dit is het eerste punt van de vijfhoek.
Zet de passerpunt in (a) en teken een cirkelsegment dat (b) bevat en daaronder de horizontale lijn kruist. Dit kruispunt met de horizontale lijn noemen we (c).
Zet nu de passerpunt in (b), en teken een cirkelsegment door (c) en aan twee kanten door de eerste cirkel. Deze twee kruispunten met de eerste cirkel zijn het tweede en derde punt van de vijfhoek.
Zet nu zonder de maat van de passer te veranderen de passerpunt beurtelings in het tweede en derde punt van de vijfhoek, en teken twee cirkelsegmenten die de eerste cirkel onderin kruisen. Deze twee kruispunten zijn het vierde en vijfde punt van de vijfhoek.
teken lijnen tussen de punten op volgorde rond de cirkel, en de vijfhoek is klaar. Een pentagram wordt verkregen als de vijf lijnen worden getekend die telkens ??n punt overslaan.

Maar een formule ervoor?...ken ik niet.
Naam: ronny
Re:Vraag!
Gepost op:
06-10-2005  00:43:46
misschien helpt dit je?

http://members.chello.nl/~jlmbar/Uitleg/pentagonaal.htm
Naam: Piedro
Re:Vraag!
Gepost op:
06-10-2005  01:06:58
Ik geef toe dat de methode van Erwin, mits correct gedaan, nauwkeuriger is.

In het middelpunt 5 hoeken van 72? construeren met geodriehoek.
Of lengte zijde vijfhoek berekenen
L=?rÖ(10-2Ö5) en deze met passer op cirkel afpassen.
Naam: a.bachoe
Re:Vraag!
Gepost op:
07-10-2005  16:53:28
Hartelijk Dank....

Ik dacht moeilijker dan nodig was


Antwoordformulier
Naam:

Smilies
janee
smile frons ik schaam me grote grijns knipoog verveeld verward bedroefd kwaad leraar
tot de macht sub een half een vierde drie vierde integraal pi driehoek ongeveer niet gelijk aan kleiner dan of gelijk aan groter dan of gelijk aan wortel heeft tot gevolg graden hoek hoek
vet schuin
Antwoord:

Neem het getal eenentwintig over in de keuzelijst.

wiskunde in je pocketNoordhoff wiskunde in je pocket
Alle basiskennis van het vak overzichtelijk bij de hand in één compact minigidsje.
  • ideaal opzoekboekje voor schoolverlaters
  • handig geheugensteuntje voor scholieren
  • naslaghulp voor eindexamenkandidaten
Klik om te bestellen.